Make your own free website on Tripod.com
Big-cats


Home
Naujienos ir kitka
Pumos
Lusis
Liutai
Tigrai
Leopardai
Jaguarai
Forumas
Apie admin
Panteros
Gepardai
Leopardai

leopardas.jpg

Paprastasis leopardas
 
Leopardas užtempia stambaus grobio kūnus į medžius, kad jų nepasiektų maitėdos - hienos ir šakalai. Puikus jo kailis ištisai nusėtas dėmių, kurios gerai paslepia leopardą tarp medžip lapų ir aukštose žolėse ant žemės. Kartais leopardas ant pro šalį praeinančios aukos šoką tiesiai iš medžio.
 
Dydis
Aukštis ties ketera : 50 - 80 cm.
Ilgis : 95 - 160 cm.
Uodegos ilgis : 60 - 100cm.
Svoris : 40 - 110 kg.
 
 
Dauginimasis
Lytinė branda : 2,5 - 3 metai.
Poravimasis : pavasarį, tropikuose visus metus.
Nėštumas : 90 - 112 dienų.
Jauniklių kiekis : paprastai 2-3, kartas 6.
 
 
Gyvenimo būdas
Įpročiai : gyvena po vieną, retai poromis arba grupėmis.
Maistas : žinduoliai , pauksčiai, driežai, žuvys.
Gyvenimo trukmė : apie 12 metų, nelaisvėje iki 20 metų.
 
 
Giminiškos rūšys
Artimiausias giminaitis - jaguaras. Jo kailio spalva panaši i leopardo, bet jis atambesnis.
 
Paplitimas
Nedidelėje Pietų Afrikos ir Azijos teritorijo, buvusios Tarybu Sajungos, Korėjos, Kinijos, Indijos ir Malaizijos srityse.
 
 
 Apsauga
Laisvėje gyvenančiu leopardų populiacija visą laiką mažėja. Mažojoje Azijoje, Mandžurijoje ir daugelyje kitų rajinų. kur anksčiau gyveno leopardai, dabar jų nebeliko . Šiandien šie gyvūnai yra saugomi, jiems gresia išnikimas.
 


snieginisleopardas.jpg

Snieginis leopardas (irbis)
 
 
Vienišius snieginis leopardas minta daugiausiai laukinėmis avimis ir ožkomis. Jo plačios gauruotos letenos neleidžia jam nugrimzti į sniegą atačiose kalnų šlaituose. Irbis gali peršokti didžiulius tarpus tarp stačių uolų , pasinaudodamas uodega pusiausvirai išlaikyti.
 
Dydis  : kūnas 1,2 - 1,5 m. uodega apie 91 cm.
Paplitimas: Centrinė Azijos Himalajų kalnai
 

Enter content here





Enter supporting content here

Dekojame, kad lankotes!